Ziemniaki – garść informacji

ziemniaki

Ziemniaki są znane ludzkości już od tysięcy lat. Pochodzą z Ameryki Południowej i zostały stamtąd przywiezione do Europy w szesnastym wieku. Ziemniak wciągu tych lat stał się podstawowym produktem żywnościowym, po dziś dzień stosowanym w kuchniach całego świata. Rośliny te są czwartą rośliną uprawną, biorąc pod uwagę popularność ich uprawiania. Ustępuje jedynie pszenicy, ryżowi i kukurydzy. Chiny słyną za naród, który najliczniej zajmuje się uprawą ziemniaków. Wspólnie z Indiami, produkują jedną trzecią światowego zasobu tych warzyw. W różnych regionach Polski, używa się różnych nazw. Najpopularniejsze to: kartofle, pyry oraz grule.

Właściwości ziemniaków

Posiadają one niepozornie dużo właściwości leczniczych. Pomijając fakt posiadania witamin takich jak witamina C, PP, B1 oraz B6, warzywa posiadają sporo minerałów. Wykorzystuje się do leczenia różnych schorzeń, jak na przykład choroby skóry, czy wrzody żołądka. Leczą oparzenia, a także potrafią – w przypadku użądlenia przez owady – wyciągnąć żądło tkwiące w organizmie.

Te rośliny mają nawet swój podział:

  • typ A: wykorzystywane do sałatek. Rośliny te są twarde
  • typ B: najbardziej powszechne, do ogólnego użytku
  • typ C: mączyste – ten typ wykorzystywany jest do pieczenia
  • typ D: bardziej mączyste – potrafią bardzo się rozgotować

Zastosowanie

  • ziemniaki mogą być gotowane. Jest to chyba najpopularniejszy sposób ich przyrządzania. Wrzucane do wrzącej wody, solone dla lepszego smaku.
  • puree ziemniaczane
  • ziemniaki w mundurkach – potoczna nazwa, opisująca gotowane lu  smażone warzywa bez uprzedniego obierania ich ze skórki. Niegdyś popularna przekąska z ogniska (wrzucane bezpośrednio do ognia, popiołu, aż do momentu ich upieczenia)
  • również na ognisku, lub ostatnio popularne grillowanie, spotyka się z ziemniakami owiniętymi w aluminiową folię
  • frytki – jedna z ulubionych potraw. Występuje w większości fastfoodów
  • talarki oraz chipsy – o tym nie trzeba pisać. Uwielbiają je wszyscy
  • krokiety oraz placki ziemniaczane
  • zapiekanki ziemniaczane – smakują wyśmienicie z dodatkiem sera żółtego, pieczarek i warzyw. Podane na gorąco z dodatkiem sosu
  • sałatki

Po tym artykule na pewno zwiększyliście swoją wiedzę na temat ziemniaków.