Żurawinowe roladki

Zapraszam dzisiaj na przepis żurawinowych roladek.Polecamy przygotować go na obiad, wraz z pieczonymi ziemniakami i specjalnym sosem.

Składniki:

– poł kilograma piersi indyka
– 3 łyżeczki żurawiny ze słoika
– pieprz
– sól
– garść natki pietruszki
– 40 gram masła
– olej do smażenia
– 90 gram parmezanu
– 6 gałązek tymianku
– 350 gram małych ziemniaków
– 1 łyżka drobnego cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 190 gram śmietany 18%
– 3 pomarańcze
– 80 gram sera brie
– 3 listki bazyli

Przygotowanie:

Na wstępie opłucz mięso z indyka pod wodą, a następnie osusz je używając ręcznika papierowego. W kolejnym kroku pokrój te mięso na trzy podobnej do siebie wielkości kawałki. Po czym przygotuj sobie tłuczek i ubij każdy kawałek tak, by nie doszło do porwania się przy zawijaniu ich. Nie zapomnij posypać ich solą i pieprzem z każdej z stron. Teraz będziemy nakładać żurawinę. Rozłóż sobie każdy „płat” kotleta na desce lub dużym talerzu i na sam jego środek wyłóż po 1 dużej łyżce żurawiny ze słoika, kupionego przez ciebie wcześniej z listy składnikowej.

Następnie pokrój ser na 3 kawałki i połóż na miesię,a dokładniej na samej żurawinie. Następnie kotlet zwiń w sposób taki by utworzyć z niego roladkę. Tak zawinięte kotlety bardzo dokłądnie zwiąż na całej ich długości sznurkiem z naturalnego włókna lub nicią kuchenną. Roladki będziemy smażyć na oleju. Przełóż je do formy żaroodpornej i piecz przez 20 min w 160 stopniach Celsjusza. Po zakończeniu owiń w folię i odstaw.

Zajmijmy się teraz pomarańczami. Umyj je dokładnie i odstaw do ocieknięcia. Obierz ze dwie. Miąższ jednej z pomarańczy pokrój na plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. W rondlu wymieszaj śmietanę z mąką. Zawartość garnka gotuj, aż do momentu zgęstnienia. Dolej tam sok i dołóż cukier, odrobinę soli oraz masło. Gotuj to przez około 6-8 minut. Do sosu dosyp posiekaną bazylię i natkę pietruszki, wraz z skórką pomarańczy, która ci została po obraniu. Dorzuć też pokrojoną pomarańczę.

Do całości polecamy przygotować sobie pieczone ziemniaki. Takie o to danie podajemy z roladkami, ziemniakami i sosem, który przyrządziliśmy. Smacznego!